Eksperci o zdrowiu
  • Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Seniorzy
  • Zdrowie Kobiet
Obserwuj nas w social mediach!
Facebook
Instagram
Newsletter
Eksperci o zdrowiu
  • Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Seniorzy
  • Zdrowie Kobiet
0
0
dieta zachodnia w ciąży a zdrowie dziecka
  • Newsy

Dieta w ciąży a zdrowie dziecka: nowe badania

  • 12 marca, 2025
  • Bartosz Danel
Total
0
Shares
0
0
0
0
0
0

Dieta matki w ciąży może wpływać na ryzyko wystąpienia ADHD i autyzmu u dziecka – wynika z najnowszych badań.

Dieta w ciąży a zdrowie dziecka

Naukowcy opublikowali w czasopiśmie Nature Metabolism wyniki badań, które sugerują, że niezdrowa dieta typowa dla krajów zachodnich zwiększa ryzyko zaburzeń rozwojowych u dzieci.

„Im większe jest przestrzeganie zachodniej diety w czasie ciąży – bogatej w tłuszcze, cukier i produkty przetworzone, a ubogiej w ryby, warzywa i owoce – tym większe wydaje się być ryzyko rozwoju ADHD lub autyzmu u dziecka” – powiedział główny autor badania, dr David Horner z Uniwersytetu w Kopenhadze.

Badacze ustalili, że nawet niewielkie przejście na zachodni wzorzec żywieniowy wiązało się z 66% wzrostem ryzyka ADHD i 122% wzrostem ryzyka autyzmu. Jednocześnie zaznaczyli, że nawet drobne zmiany w kierunku zdrowszej diety mogą potencjalnie obniżyć ryzyko zaburzeń rozwojowych u dziecka.

W ramach badania przeanalizowano dietę matek ponad 500 norweskich dziesięciolatków z rozpoznanymi zaburzeniami rozwojowymi. W tej grupie wykryto wyraźny związek między sposobem odżywiania się w czasie ciąży a późniejszymi diagnozami ADHD i autyzmu u dzieci.

Wyniki wskazały, że zachodni styl odżywiania zwiększał ogólne ryzyko wystąpienia jakiegokolwiek zaburzenia rozwojowego o 53%.

Znaczenie diety w pierwszym i drugim trymestrze

Aby potwierdzić te zależności, naukowcy przeprowadzili dalsze analizy na większej grupie ponad 60 tysięcy norweskich matek i ich dzieci. Wyniki ponownie potwierdziły istnienie związku między dietą w czasie ciąży a ryzykiem zaburzeń rozwojowych u potomstwa.

„Zaobserwowaliśmy najsilniejsze powiązania w pierwszym i drugim trymestrze, co sugeruje, że rozwój mózgu w tym okresie jest szczególnie wrażliwy na wpływ składników odżywczych dostarczanych przez matkę” – powiedział współautor badania, profesor Morten Arendt Rasmussen z Uniwersytetu w Kopenhadze.

Naukowcy zidentyfikowali 43 specyficzne metabolity we krwi matek, które były powiązane z zachodnią dietą i mogą tłumaczyć związek między odżywianiem a zaburzeniami neurorozwojowymi.

„Odkryliśmy, że 15 z tych 43 metabolitów było szczególnie związanych ze zwiększonym ryzykiem ADHD” – powiedział Horner. „Wiele z tych metabolitów pochodzi bezpośrednio z diety i odgrywa kluczową rolę w regulacji stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego – czynników uważanych za istotne w wczesnym rozwoju neurologicznym.”

Horner zwrócił uwagę, że wyniki badania podważają adekwatność obecnych zaleceń żywieniowych dla kobiet w ciąży, które w dużej mierze pokrywają się z wytycznymi dla ogółu społeczeństwa.

Wiemy, że zapotrzebowanie na składniki odżywcze wzrasta w czasie ciąży, a nasze badanie podkreśla, jak istotny jest skład diety dla rozwoju płodu” – powiedział Horner. Chociaż dieta nordycka jest często uważana za zdrową, nasze dane pokazują, że wiele kobiet w ciąży stosuje wzorce żywieniowe, które można by zoptymalizować, aby lepiej wspierać rozwój dziecka.

Dodał również, że badanie stawia pytanie, czy istniejące zalecenia żywieniowe są wystarczająco przestrzegane przez kobiety w ciąży i czy mają one oczekiwany wpływ na zdrowie dzieci.

Źródło: https://news.ku.dk/

Bartosz Danel
Dieta w ciąży a zdrowie dziecka: nowe badania
Redaktor portalu eksperciozdrowiu.pl
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Share 0
Share 0
Share 0
Powiązane tematy
  • ciąża
  • dieta
  • dziecko
Polecamy również
Mammografia wspierana przez AI: rewolucja w ocenie ryzyka raka piersi
Czytaj

Mammografia wspierana przez AI: rewolucja w ocenie ryzyka raka piersi

  • 2 grudnia, 2025
FDA,
Czytaj

Itvisma – nowa terapia genowa na rdzeniowy zanik mięśni (SMA) u dorosłych i dzieci 2+

  • 26 listopada, 2025
EMA, siedziba EMA, Europejska Agencja Leków
Czytaj

Przełom w diabetologii: Teizeild opóźnia rozwój cukrzycy typu 1

  • 19 listopada, 2025
EMA, siedziba EMA, Europejska Agencja Leków
Czytaj

Waskyra – przełomowa terapia genowa dla pacjentów z zespołem Wiskotta-Aldricha

  • 17 listopada, 2025
Długotrwałe stosowanie melatoniny może zwiększać ryzyko niewydolności serca
Czytaj

Długotrwałe stosowanie melatoniny może zwiększać ryzyko niewydolności serca

  • 3 listopada, 2025
wczesna menopauza
Czytaj

Wczesna menopauza może zwiększać ryzyko zespołu metabolicznego – nowe badania

  • 31 października, 2025
EMA, siedziba EMA, Europejska Agencja Leków
Czytaj

Brinsupri (brensokatyb) – nowa nadzieja w leczeniu przewlekłych chorób płuc

  • 21 października, 2025
Targi VIVA SENIORZY!2025 startują już w najbliższy piątek!
Czytaj

Targi VIVA SENIORZY!2025 startują już w najbliższy piątek!

  • 9 października, 2025

Newsletter
Eksperci o zdrowiu
  • Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polityka plików cookies (EU)
©Warsaw Press 2025

Wprowadź wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to, aby poprawić jakość przeglądania i wyświetlać (nie)spersonalizowane reklamy. Wyrażenie zgody na te technologie umożliwi nam przetwarzanie danych, takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
  • Zarządzaj opcjami
  • Zarządzaj serwisami
  • Zarządzaj {vendor_count} dostawcami
  • Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
  • {title}
  • {title}
  • {title}