Eksperci o zdrowiu
  • Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Seniorzy
  • Zdrowie Kobiet
Obserwuj nas w social mediach!
Facebook
Instagram
Newsletter
Eksperci o zdrowiu
  • Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Seniorzy
  • Zdrowie Kobiet
0
0
sarkopenia
  • Seniorzy XI ed.
  • W trosce o seniorów
  • Zdrowie

Sarkopenia – spowolnić jej postępy

  • 25 września, 2023
  • Dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska
Total
0
Shares
0
0
0
0
0
0

Z badań wynika, że sarkopenia będzie dotykać co 10 osobę w wieku około 70 lat, a choroba przewlekła bądź nowotwór może przyspieszyć utratę mięśni nawet o 30 lat.

Sarkopenia to utrata mięśni – masy mięśniowej, siły mięśniowej i jakości tych mięśni. Pojawia się w sposób naturalny i związana jest z procesem starzenia się. Jednak tempo, w jakim będzie postępować utrata masy mięśniowej, jest bardzo indywidualne i przede wszystkim zależy od diety oraz aktywności fizycznej seniora.

Poza sarkopenią fizjologiczną istnieje jeszcze sarkopenia wtórna, czyli utrata mięśni związana z chorobą. Pojawia się głównie w przebiegu wielu schorzeń przewlekłych, szczególnie w chorobie nowotworowej, ale też w schorzeniach neurodegeneracyjnych, przy problemach z przewodem pokarmowym, w przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc. Utrata mięśni u seniorów z chorobami współistniejącymi jest nasilona, gdyż mięśnie tracone są z wiekiem, a dodatkowo nakłada się na to wpływ choroby.

Sarkopenia wpływa na gorsze rokowania

Sarkopenia nie oznacza, że osoba nią dotknięta musi chudnąć. Istnieje bowiem zjawisko otyłości sarkopenicznej, cechującej się tym, że ktoś ma mało mięśni, a jednocześnie waży za dużo z powodu nadmiaru tkanki tłuszczowej. W szpitalu zwykle zwraca się uwagę na niedożywionego pacjenta, gdyż trzeba się nim intensywnie zająć, ale zapomina się o osobach, które mają za dużo tkanki tłuszczowej a za mało mięśniowej. To błąd, gdyż sarkopenia zawsze ma bardzo duży wpływ na wyniki badań medycznych i na rezultaty leczenia – pogarsza rokowanie i zwiększa ryzyko zgonu. Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu rekomenduje, aby w przypadku osób niedożywionych przesunąć termin operacji (o ile jest to możliwe), żeby można było dożywić pacjenta i dzięki temu zwiększyć szanse na sprawny przebieg zabiegu i skuteczną regenerację pozabiegową..

Osoba, która ma małą masę mięśniową, będzie miała częściej infekcje, bo układ odpornościowy działa u niej dużo gorzej. Będzie też miała problem z aktywnością fizyczną, bo mając mało mięśni nie będzie chętna do jej podejmowania. To duży problem, gdyż aktywność ma pozytywny wpływ na cały organizm. Osoby z małą masą mięśniową również dużo dłużej regenerują się po operacji, mają częściej komplikacje po zabiegach, większe problemy z gojeniem się ran i dłużej przebywają w szpitalu. U pacjentów onkologicznych trzeba czasem obniżać dawki leków, bo inaczej terapia może być dla nich toksyczna. Osoby te mają też wiele skutków ubocznych leczenia i bywa, że terapia musi być przerwana z powodu złych wyników badań (na które wpływ ma niedożywienie).

Sarkopenia – dieta, ruch, suplementacja

Jeżeli dieta jest odpowiednio zasobna w białko i osoba jest aktywna, to utrata tkanki mięśniowej postępuje powoli. Idealna ilość białka dla osoby starszej to około 1,5 grama na każdy kilogram masy ciała. Zjadając taką porcję białka nie zatrzymamy wprawdzie sarkopenii, ale zdecydowanie spowolnimy ten proces. Białko należy pozyskiwać z różnych pokarmów. Najbardziej wartościowe jest białko pochodzenia zwierzęcego, a jeśli ktoś preferuje dietę roślinną, powinien zadbać o odpowiednią ilość roślin strączkowych w menu. Pacjentów z jadłowstrętem, szybkim uczuciem pełności zachęcamy do sięgania po żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.

Aktywność fizyczna powinna być dobrana do wieku seniora i jego stanu ogólnego. Warto też pamiętać o odpowiedniej suplementacji. Mamy dwa złote standardy jeżeli chodzi o suplementację w sarkopenii – witaminę D i kwasy omega 3 – EPA i DHA. Kwasy te są zawarte w pokarmach rybnych i w algach.

Dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska
Sarkopenia - spowolnić jej postępy
Dietetyk kliniczny
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Share 0
Share 0
Share 0
Powiązane tematy
  • aktywność fizyczna
  • dieta
  • omega-3
  • suplementacja
Polecamy również
EMA, siedziba EMA, Europejska Agencja Leków
Czytaj

Brinsupri (brensokatyb) – nowa nadzieja w leczeniu przewlekłych chorób płuc

  • 21 października, 2025
Październik przypomina, że profilaktyka ratuje życie!
Czytaj

Październik przypomina, że profilaktyka ratuje życie!

  • 20 października, 2025
Krajowa Sieć Onkologiczna – krok naprzód, ale wciąż z wyzwaniami
Czytaj

Krajowa Sieć Onkologiczna – krok naprzód, ale wciąż z wyzwaniami

  • 17 października, 2025
Jaki jest aktualny stan profilaktyki onkologicznej w Polsce?
Czytaj

Jaki jest aktualny stan profilaktyki onkologicznej w Polsce?

  • 17 października, 2025
ubezpieczenie
Czytaj

Jak ubezpieczenie może pomóc w leczeniu nowotworu?

  • 16 października, 2025
proteza piersi
Czytaj

Proteza piersi – dla zdrowia i urody

  • 16 października, 2025
Postęp w leczeniu raka piersi
Czytaj

Postęp w leczeniu raka piersi

  • 15 października, 2025
zaawansowany rak jelita grubego
Czytaj

Zaawansowany rak jelita grubego – więcej możliwości leczenia

  • 15 października, 2025

Newsletter
Eksperci o zdrowiu
  • Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polityka plików cookies (EU)
©Warsaw Press 2025

Wprowadź wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to, aby poprawić jakość przeglądania i wyświetlać (nie)spersonalizowane reklamy. Wyrażenie zgody na te technologie umożliwi nam przetwarzanie danych, takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
  • Zarządzaj opcjami
  • Zarządzaj serwisami
  • Zarządzaj {vendor_count} dostawcami
  • Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
  • {title}
  • {title}
  • {title}