Eksperci o zdrowiu
  • Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Seniorzy
  • Zdrowie Kobiet
Obserwuj nas w social mediach!
Facebook
Instagram
Newsletter
Eksperci o zdrowiu
  • Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Seniorzy
  • Zdrowie Kobiet
0
0
celiakia u dzieci, dieta, gluten
  • Świadome macierzyństwo ed. VIII
  • Zdrowie

Celiakia u dzieci

  • 5 kwietnia, 2022
  • Lek. Róża Hajkuś
Total
0
Shares
0
0
0
0
0
0

Zbliża się pasowanie na przedszkolaka, ogarniasz poczęstunek dla dzieci i okazuje się, że Zuzia ma celiakię i nie zje tego, co zamówione. Albo robisz urodziny dziecka i słyszysz, że Antek ma celiakię i trzeba mu przygotować inny obiad i w osobnych naczyniach. Celiakia u dzieci – Serio, nie mogą od czasu do czasu zjeść tego, co wszystkie dzieci?

Celiakia u dzieci wciąż bywa nazywana „wymysłem” albo „modą”. A to jedna z najczęstszych chorób autoimmunologicznych. Szacuje się, że cierpi na nią 1 na 100 osób. U osób z predyspozycją genetyczną spożycie glutenu (białka znajdującego się w zbożach: pszenicy, życie i jęczmieniu) pobudza układ immunologiczny, który uszkadza nabłonek jelita. Jeśli stan zapalny jelit trwa, w konsekwencji upośledza się wchłanianie składników odżywczych, potrzebnych do ogólnego rozwoju dziecka. Dlatego objawy, z którymi najczęściej kojarzymy celiakię, to objawy z przewodu pokarmowego (np. bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia) i objawy wynikające z zaburzeń wchłaniania (np. anemia nieodpowiadająca na leczenie albo niedobór wzrostu). Warto pomyśleć o celiakii u dziecka, które słabo przybiera na masie/wzroście, a jednocześnie ma często wystający, wzdęty brzuszek (gdy dziecko stoi prosto widać, że brzuszek jest nieproporcjonalnie duży do szczupłego ciała).

Celiakia u dzieci – objawy

Celiakia może dawać objawy również z innych układów. JEDYNYM objawem choroby może być przewlekłe zmęczenie, zaburzenia psychiczne, niedobór wzrostu, anemia, problemy ze szkliwem, nawracające afty w jamie ustnej, niewyjaśnione podwyższone wyniki prób wątrobowych (AspAt, AlAt), u nastolatków opóźnione dojrzewanie płciowe. U dorosłych kobiet zaburzenia płodności czy samoistne poronienia również mogą wskazywać na nierozpoznaną dotychczas celiakię.

Bardziej podejrzewamy celiakię u krewnych osób z celiakią, osób z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy lub wątroby, z cukrzycą typu 1., w niektórych zespołach genetycznych (zespół Downa, zespól Turnera).

Objawów jest wiele, mogą być różne i jeśli wspólnie z lekarzem podejrzewacie, że może to być celiakia, zaczynamy diagnostykę od pobrania przeciwciał z krwi (anty-tTG w klasie IgA oraz poziom IgA). Ważne: dziecko w trakcie stawiania diagnozy musi jeść gluten! Bez glutenu nie ma produkcji przeciwciał, których poziom badamy. Dlatego u dzieci, którym rodzice przed diagnostyką wprowadzą na własną rękę dietę bezglutenową, wyniki mogą być fałszywe. W zależności od wyniku lekarz decyduje o dalszej diagnostyce (czasem wystarczy wysoki poziom przeciwciał, w przypadkach wątpliwych decydującym badaniem jest biopsja i ocena histopatologiczna wycinków jelita).

Ponieważ celiakia rozwija się u osób z genem HLA-DQ2 lub HLA-DQ8, bywa, że rodzice na własną rękę robią badania genetyczne. Jeśli okaże się, że gen jest u dziecka obecny – to nie oznacza choroby. Wiele osób jest nosicielami genu, ale nigdy nie rozwija celiakii. Natomiast brak tego genu celiakię wyklucza. Uwaga: czasem rodzice 3-4 miesięcznego malucha, którego boli brzuszek, pytają, czy to może być celiakia. Choroba rozwija się dopiero wtedy, gdy dziecko spożywa gluten, więc nie podejrzewamy celiakii w pierwszych miesiącach życia, gdy niemowlę żywi się wyłącznie mlekiem (co innego dziecko roczne czy dwuletnie).

Celiakia u dzieci – dieta

Badania nie potwierdziły, by czas wprowadzania do diety niemowlęcia glutenu (szybkie/opóźnione wprowadzanie) wpływał jakkolwiek na ryzyko celiakii w późniejszym życiu. Dlatego gluten wprowadzamy w tym samym czasie, co wszystkie inne nowe produkty. Jeśli choroba się potwierdzi, jedynym skutecznym leczeniem jest dieta pozbawiona glutenu. Trzeba jej przestrzegać stale i do końca życia. Gdy organizm nie dostanie glutenu, nie będzie pobudzany układ odpornościowy, dotychczas wytworzone przeciwciała po kilku miesiącach „umrą” i wszystkie objawy z czasem miną.

Wiele przydatnych informacji dla otoczenia dziecka z celiakią znajdziecie na stronie internetowej Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Jeśli macie w swoim otoczeniu takie dziecko, pamiętajcie, że tak, musi przestrzegać diety, tak, musi mieć posiłek przygotowany w innym garnku i podany inną łyżką, niż te, w których przed chwilą się gotował zwykły makaron. Nie można „tylko czasem”, „tylko trochę”. Dieta to dla osoby z celiakią jedyny skuteczny lek.

Lek. Róża Hajkuś
Celiakia u dzieci
Pediatra, autorka bloga lekarzdladzieci.pl
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Share 0
Share 0
Share 0
Powiązane tematy
  • dieta
  • dziecko
  • macierzyństwo
Polecamy również
EMA, siedziba EMA, Europejska Agencja Leków
Czytaj

Brinsupri (brensokatyb) – nowa nadzieja w leczeniu przewlekłych chorób płuc

  • 21 października, 2025
Październik przypomina, że profilaktyka ratuje życie!
Czytaj

Październik przypomina, że profilaktyka ratuje życie!

  • 20 października, 2025
Krajowa Sieć Onkologiczna – krok naprzód, ale wciąż z wyzwaniami
Czytaj

Krajowa Sieć Onkologiczna – krok naprzód, ale wciąż z wyzwaniami

  • 17 października, 2025
Jaki jest aktualny stan profilaktyki onkologicznej w Polsce?
Czytaj

Jaki jest aktualny stan profilaktyki onkologicznej w Polsce?

  • 17 października, 2025
ubezpieczenie
Czytaj

Jak ubezpieczenie może pomóc w leczeniu nowotworu?

  • 16 października, 2025
proteza piersi
Czytaj

Proteza piersi – dla zdrowia i urody

  • 16 października, 2025
Postęp w leczeniu raka piersi
Czytaj

Postęp w leczeniu raka piersi

  • 15 października, 2025
zaawansowany rak jelita grubego
Czytaj

Zaawansowany rak jelita grubego – więcej możliwości leczenia

  • 15 października, 2025

Newsletter
Eksperci o zdrowiu
  • Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polityka plików cookies (EU)
©Warsaw Press 2025

Wprowadź wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to, aby poprawić jakość przeglądania i wyświetlać (nie)spersonalizowane reklamy. Wyrażenie zgody na te technologie umożliwi nam przetwarzanie danych, takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
  • Zarządzaj opcjami
  • Zarządzaj serwisami
  • Zarządzaj {vendor_count} dostawcami
  • Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
  • {title}
  • {title}
  • {title}