• Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Zdrowie Kobiet
  • Seniorzy
  • Choroby cywilizacyjne
  • Baza leków
Obserwuj nas w social mediach!
Facebook
Instagram
Newsletter
Newsletter
Eksperci o zdrowiu
Eksperci o zdrowiu
  • Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Zdrowie Kobiet
  • Seniorzy
  • Choroby cywilizacyjne
  • Baza leków
  • Zdrowie
  • W trosce o seniorów

Właściwa dieta podstawą zdrowia

  • 4 minuty czytania
Total
0
Shares
0
0
0
0
0
0



Proces starzenia się jest nieunikniony. Dlatego, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i pełną sprawnością, warto zadbać o swoją codzienną dietę. To co jemy i pijemy ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu na każdym etapie naszego życia, a szczególnie u seniorów, którzy są bardziej narażeni na rozwój chorób dietozależnych niż osoby w młodszym wieku.

Mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska, Dietetyk, zastępca kierownika Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ

Zmiany zachodzące w organizmie wraz z wiekiem, sprawiają, że dieta osoby w wieku starszym nie może być taka sama, jak dieta nastolatka. Seniorzy słabiej odczuwają smaki i zapachy, przez co mogą mieć mniejszy apetyt; problemy z uzębieniem sprawiają, że dużo trudniej jest im gryźć twarde pokarmy. Dodatkowo zmniejszona produkcja śliny, osłabienie mięśni przełyku oraz gorsza praca przewodu pokarmowego przyczyniają się do powstawania problemów z połykaniem, trawieniem, a w konsekwencji z wchłanianiem składników odżywczych. Osoby w wieku starszym również w mniejszym stopniu odczuwają pragnienie, więc dużo częściej narażone są na odwodnienie. Dlatego też dobór odpowiednich produktów i technik kulinarnych ma ogromne znaczenie dla właściwego odżywienia organizmu osób w starszym wieku.

Podstawa to odpowiednie nawodnienie i regularność posiłków

Seniorzy powinni jeść 5-6 posiłków co 2-3 godziny, czyli częściej, niż osoby dorosłe. Mniejsze posiłki są łatwiejsze do strawienia a ich regularność zapobiega wahaniom cukru we krwi oraz dostarcza równomiernie energii i składników odżywczych organizmowi.

Z uwagi na zwiększone ryzyko odwodnienia zaleca się picie płynów do każdego posiłku i pomiędzy posiłkami nawet, jeśli nie odczuwa się pragnienia. Dziennie powinno się wypijać minimum 2 l, z czego większość powinna stanowić woda. Niedobór płynów przyczynia się do zaburzeń funkcji poznawczych oraz dolegliwości m.in. ze strony układu moczowego, krwionośnego, pokarmowego. Niekorzystnie wpływa na skórę, zwiększając ryzyko zakażeń (np. ropni skóry) i odleżyn u osób leżących. Może też zaburzać działanie leków.

Warzywa i owoce w każdym posiłku

Warzywa i owoce to przede wszystkim źródło witamin antyoksydacyjnych zwalczających w organizmie wolne rodniki uszkadzające komórki oraz innych substancji o działaniu przeciwnowotworowym czy przeciwzapalnym. Im więcej jest różnokolorowych warzyw i owoców w diecie seniora tym lepiej, przy czym warzywa powinny być spożywane częściej niż owoce. Przy złej tolerancji surowych warzyw czy owoców można jeść je w formie gotowanej lub rozdrobnionej w postaci musów, zup, koktajli czy soków (ale nie więcej niż 1 szklanka dziennie). Z uwagi na wysoką zawartość korzystnych substancji szczególnie polecane są zielone warzywa, np. szpinak, brukselka, brokuł, jarmuż, szparagi czy kapusta oraz owoce jagodowe takie jak truskawki, borówki, maliny i porzeczki.

Produkty zbożowe ważnym źródłem energii

Powinny być składnikiem większości posiłków. Należy wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe (zawierają więcej błonnika, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom i wpływa korzystnie na poziom cukru i cholesterolu we krwi) np. chleb razowy, płatki owsiane górskie, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty i kasze (np. gryczaną czy pęczak). Przy dolegliwościach ze strony przewodu należy wybierać pieczywo graham, które jest lepiej tolerowane. Do tego włączać drobniejsze kasze jak jaglana, krakowska, bul gur czy komosę ryżową oraz ryż biały długoziarnisty lub paraboiled.

Produkty mleczne na zdrowe kości

W diecie seniora każdego dnia powinny znaleźć się 3 porcje (szklanki) mleka lub jego przetworów, które częściowo można zastąpić serem czyli o 1 szklankę więcej, niż w diecie osób dorosłych. Mleko i jego przetwory są przede wszystkim źródłem wapnia (głównego składnika kości), który u osób w  wieku starszym jest gorzej przyswajalny i częściej dochodzi do jego zwiększonego wydalania z moczem na skutek przyjmowania niektórych leków np. moczopędnych. Z tego też względu seniorzy powinni zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią ilość produktów mlecznych w swojej diecie – mleko (do 1,5% tłuszczu), kefiry, jogurty, zsiadłe mleko oraz chudy czy półtłusty biały ser. Osoby z nietolerancją laktozy powinny wybierać produkty bezlaktozowe.

Mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych dla siły mięśni

Produkty z tej grupy są źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej, które jest niezbędne do budowy tkanek i ich naprawy (np. gojenia się ran) czy walki z infekcjami. Niestety, naturalne procesy starzenia organizmu przyczyniają się do stopniowej utraty masy mięśni, ich siły i wydolności, dlatego odpowiednie spożycie produktów białkowych jest bardzo ważne dla utrzymania pełnej sprawności u osób w wieku starszym. Spośród mięs należy wybierać te chude (kurczak, indyk). Należy ograniczyć spożycie mięsa czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych (głównie wędlin) do 0,5 kg/tyg. Mięso nie musi występować w codziennym jadłospisie, jednak ważne, aby zastąpić je wtedy innymi produktami z tej grupy takimi jak ryby (min. 2 razy w tygodniu), jaja czy nasiona roślin strączkowych.

Poza tym należy unikać cukru i słodyczy – można zastąpić je owocami czy orzechami. Należy także ograniczyć spożycie soli do 5 g/dzień czyli 1 małej łyżeczki. Więcej informacji o dietach, zaleceniach żywieniowych w różnych chorobach i zdrowych przepisach można uzyskać na portalu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej www.ncez.pl. Natomiast z bezpłatnych porad dietetycznych online realizowanych w ramach Narodowego Programu Zdrowia Ministerstwa Zdrowia można skorzystać w Centrum Dietetycznym Online NCEŻ www.poradnia.ncez.pl



Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Share 0
Share 0
Share 0
Powiązane tematy
  • dieta
  • seniorzy
  • zdrowie
Poprzedni artykuł
  • Hematologia
  • Zdrowie

Zostań Dawcą!

Czytaj
Następny artykuł
  • Zdrowie
  • W trosce o seniorów

Kości to nie tylko nasz barometr

Czytaj
Zobacz również inne artykuły!
Czytaj
  • Seniorzy XI ed.
  • W trosce o seniorów
  • Zdrowie

Gry planszowe dla seniorów

Czytaj
  • Seniorzy XI ed.
  • W trosce o seniorów
  • Zdrowie

Żywność specjalna w dożywianiu seniora

Czytaj
  • Seniorzy XI ed.
  • W trosce o seniorów
  • Zdrowie

Jakość suplementów z kwasami omega-3 

Czytaj
  • Seniorzy XI ed.
  • W trosce o seniorów
  • Zdrowie

Skóra seniora pod ochroną

Czytaj
  • Seniorzy XI ed.
  • W trosce o seniorów
  • Zdrowie

Sarkopenia – spowolnić jej postępy

Czytaj
  • Seniorzy XI ed.
  • W trosce o seniorów
  • Zdrowie

Szczepienia seniorów elementem profilaktyki

Czytaj
  • Seniorzy XI ed.
  • W trosce o seniorów
  • Zdrowie

Wiek nie dyskwalifikuje do leczenia onkologicznego

Czytaj
  • Seniorzy XI ed.
  • W trosce o seniorów
  • Zdrowie

Ćwiczenia seniorów


Newsletter
Instagram

eksperciozdrowiu

eksperciozdrowiu
1 grudnia obchodzony jest Światowy Dzień AIDS. 1 grudnia obchodzony jest Światowy Dzień AIDS. 

AIDS (acquired immunodeficiency syndrome) jest zespołem nabytego niedoboru odporności w przebiegu zakażenia ludzkim wirusem nabytego niedoboru odporności (HIV). Do rozwoju AIDS dochodzi po 3-10 latach trwania nieleczonego zakażenia.

Według danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB w 2022r. zarejestrowano 2384 przypadki wirusa HIV i 22 osoby zmarły na AIDS. Jest to znaczący wzrost📈 zakażeń w porównaniu z rokiem poprzednim, w którym odnotowano 1173 nowe przypadki wirusa HIV. Niestety, 2023 będzie kolejnym rokiem ze wzrostem zakażeń. Pamiętajmy o testach w kierunku HIV, które warto zrobić po każdym ryzykownym🎰 zachowaniu.
 
Zachęcamy do zapoznania się z artykułami na temat AIDS na ➡️ eksperciozdrowiu.pl

#AIDS #HIV #chorobyzakaźne
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Według danych WHO już ponad 440❗️milionów ludzi na całym świecie choruje na cukrzycę i liczba ta systematycznie rośnie📈. W Polsce na cukrzycę choruje około 3 miliony osób. Dominująca, bo dotycząca aż 90% zachorowań jest cukrzyca typu 2, której można zapobiegać! Pamiętajmy więc o profilaktyce - kontroli wagi⚖️, zdrowej diecie🥗 i aktywności fizycznej🚴. 

Zachęcamy do zapoznania się z artykułami na temat cukrzycy na ➡️ eksperciozdrowiu.pl
"Nie lubię udzielać rad; wolę inspirować. Ale "Nie lubię udzielać rad; wolę inspirować. Ale gdybym miała wystawić uniwersalną receptę dla seniorów👩‍🦳 na zyskanie zadowolenia z życia, to napisałabym w niej „Przestańmy szukać powodów żeby NIE👎, a zacznijmy szukać sposobów, żeby TAK!👍”.

Najważniejszą rzeczą dla seniorów jest żyć tym, co niesie każdy dzień dziś📅, bo wczoraj nie wróci, a jutro nie wiadomo, czy będzie. Trzeba się cieszyć każdą chwilą i nie tracić w sobie ciekawości świata.  Wiedzieć, czego się obecnie słucha🎼, co jest czytane📖, co się nosi🥻, bo na świecie ciągle pojawiają się rzeczy nowe: technologie, wydarzenia, trendy w modzie, literaturze, filmie czy w Inernecie. Warto korzystać z aktywności dedykowanych seniorom – obecnie jest duża oferta wyjazdowa dla osób starszych🛫, wiele imprez lokalnych; i warto być w społeczności Mądrych Babć na FB czy innych mediach społecznościowych – dla rozrywki i towarzystwa, bo jest to bardzo istotne dla odczuwania zadowolenia z życia.

W wieku silver możemy również oddać się działalności hobbystycznej👩‍🎨. Jest wiele osób, które właśnie w tym czasie wróciły do swojej pasji lub znalazły nową. Jest mnóstwo osób starszych, które organizują zespoły ludowe, grupy taneczne, zespoły wokalne, pozyskują sponsorów i środki na stroje, uprawiają wspólne czytanie książek i potem opowiadanie o nich czy wspólnie chodzą z kijkami. Internet pokaże nam wszystko – możliwości i eventów dla seniorów jest mnóstwo."

👩‍🦳Beata Borucka, @madrababcia Mądra Babcia, influencerka lifestylowa z misją, twórczyni i gwiazda SilverTV, kreatorka miejsc w sieci dla Mądrych Babć
Cały artykuł znajdziecie na naszej stronie ➡️eksperciozdrowiu.pl

#seniorzy #babcie #seniorki #dziadkowie #babcia #madrababcia
"O profilaktyce schorzeń dotykających ludzi w st "O profilaktyce schorzeń dotykających ludzi w starości powinno się myśleć wcześnie, bo już wchodząc w wiek dorosły👨. Należy więc od młodości👨‍🦱 dbać o prowadzenie zdrowego trybu życia.

W zabezpieczeniu dobrej starości nadzwyczaj istotna jest systematyczna aktywność ruchowa🏃‍♂️; niestety, seniorzy w Polsce mało się ruszają. Tymczasem do zapewnienia dobrej kondycji fizycznej w starszym wieku wystarczy codzienny półgodzinny trening aerobowy.

Właściwe odżywianie🥗 się to kolejny istotny element służący dobrej i zdrowej starości. Za najbardziej wartościową uznawana jest dieta śródziemnomorska, bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)🐟. W diecie nie może brakować również pełnowartościowego białka🍗🥚 – powinno go być minimum 1,5 g na kilogram masy ciała. Spożywanie odpowiedniej ilości dobrej jakości białka jest istotne nie tylko w kontekście dostarczania składników budulcowych do organizmu, ale także w odniesieniu do korzyści odnoszonych ze szczepień ochronnych. 

Oferta szczepień💉 dla seniorów jest szeroka, ale trzeba pamiętać, że immunizacja w starszym wieku powinna być zindywidualizowana. Na pewno powinno się szczepić przeciw grypie✅ i przeciw pneumokokom✅. To jest podstawa. Do tego jeszcze dochodzi szczepienie przeciw półpaścowi✅ u osób, które mają obniżoną odporność, a w przeszłości chorowały na ospę wietrzną, oraz szczepionki przeciw krztuścowi✅ i przeciw wirusom RSV✅. Problemem pozostaje kwestia zakażenia SARS-CoV2 – prawdopodobnie wirus ten z nami zostanie. Na razie rekomendacje WHO są takie, aby regularnie co pół roku/rok szczepić osoby zagrożone ryzykiem ciężkiego przebiegu tej choroby, a więc osoby powyżej 75. roku życia z wielochorobowością."

👨‍⚕️Prof. dr hab. n. med. Tomasz Targowski, Konsultant krajowy w dziedzinie geriatrii
Cały artykuł znajdziecie na naszej stronie ➡️eksperciozdrowiu.pl
"Miarą niedożywienia jest stopień utraty tkanki "Miarą niedożywienia jest stopień utraty tkanki mięśniowej💪. Do utraty tej dochodzi w wyniku niedoboru białka 🥚🍗w diecie, niestosowania odpowiedniej diety. Dieta osób starszych powinna zawierać nie tylko odpowiednią ilość białka, ale również powinna dostarczać białko pełnowartościowe – zawierające zarówno aminokwasy endogenne (organizm sam je wytwarza), jak i egzogenne (muszą być dostarczane wraz z dietą, gdyż organizm ludzki ich nie produkuje). Dieta taka powinna być odpowiednio zbilansowana📊, tzn. zawierać wszystkie substancje odżywcze w odpowiedniej dla danej osoby ilości.

Stan odżywienia seniora jest ważny z różnych względów. Niedożywiony człowiek jest mniej mobilny🏃, bardziej podatny na choroby🤒 i częściej korzysta z usług służby zdrowia🚑. Można powiedzieć, że jest wykluczony ze społeczeństwa, ponieważ nie ma siły na rozmaite aktywności. Bardzo często zdarza się, że u pacjentów występują równocześnie i otyłość, i niedożywienie, czyli nadmiar tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym niedostatku tkanki mięśniowej. To powoduje, że w przypadku konieczności hospitalizacji🏥 niedożywiony pacjent częściej ma powikłania, spada skuteczność terapii i częściej trafia na oddziały intensywnej opieki medycznej.

Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia różnych konsekwencji wynikających z niedożywienia, u osób chorych, starszych, niedożywionych i hospitalizowanych podejmuje się interwencje żywieniowe, w tym związane z suplementacją białkiem🥛. Dzięki temu wzrastają zasoby tego składnika w organizmie, co dobrze wpływa na codzienne funkcjonowanie seniora oraz sprzyja leczeniu i procesom regeneracyjnym. Ma to duże znaczenie dla pacjentów po zabiegach, z ranami pooperacyjnymi i dla osób leżących."

👨‍⚕️Dr hab. n. med. prof. UM Przemysław Matras, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego
Cały artykuł znajdziecie na naszej stronie ➡️eksperciozdrowiu.pl
"Na rynku dostępne są zarówno leki💊, jak i s "Na rynku dostępne są zarówno leki💊, jak i suplementy diety. Do suplementacji wskazana jest przede wszystkim witamina D☀️. Za każdym razem przed rozpoczęciem stosowania suplementów diety zalecałbym kontakt z lekarzem👨‍⚕️, gdyż suplementacja powinna być właściwie dobrana do potrzeb pacjenta. Jeśli zaś chodzi o leki, to pamiętajmy, że stosujemy tylko i wyłącznie te przepisane lub wskazane przez lekarza konkretnej osobie. A nabywamy je w aptece🏥.

Obecnie poszerzony został dostęp do leków bezpłatnych dla pacjentów powyżej 65👩‍🦳. roku życia. Pacjenci bywają jednak nieraz zagubieni, nie rozumiejąc zasad refundacji. Skutek? Krążą między lekarzem a farmaceutą. Należy pamiętać, że lekarz ordynuje lek w oparciu o wskazania dla konkretnego chorego i w odniesieniu do jego sytuacji zdrowotnej – i dopiero wtedy można ustalić, jaka refundacja jest zasadna. Zawsze warto dopytywać lekarza o możliwość dostania leku bezpłatnego czy z niższą odpłatnością, bo czynnik ekonomiczny ma znaczenie, zwłaszcza podczas terapii długoterminowej♾️.

Nie należy gromadzić leków na zapas – muszą one być odpowiednio przechowywane, mają określony termin ważności⏳, a może się też okazać, że sytuacja zdrowotna seniora ulegnie zmianie i w związku z tym lekarz zmieni lek na inny. Około 3-4 miesiące to optymalny zapas.

Sądzę, że dużym problemem dla pacjentów jest przyjmowanie wielu leków jednocześnie. Chorzy nie zawsze wiedzą, jak konkretne produkty stosować. Wtedy zawsze warto poprosić o pomoc farmaceutę. Leki mogą być bowiem stosowane zarówno przed, w trakcie jak i po posiłku🥗. Pora przyjmowania leków ma bardzo duże znaczenie dla ich działania. Popijamy leki czystą wodą🫗 a nie herbatą, kawą czy sokami (zwłaszcza dotyczy to soków cytrusowych), gdyż płyny te mogą zaburzyć wchłanianie i działanie leków." 

👨‍⚕️Lek. Aleksander Biesiada, Specjalista medycyny rodzinnej 

Cały artykuł znajdziecie na naszej stronie ➡️eksperciozdrowiu.pl

#leki #suplementy #lekarz #seniorzy #senior
  • Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polityka plików cookies (EU)
©2023 Warsaw Press. All Rights Reserved

Wprowadź wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to, aby poprawić jakość przeglądania i wyświetlać (nie)spersonalizowane reklamy. Wyrażenie zgody na te technologie umożliwi nam przetwarzanie danych, takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Manage {vendor_count} vendors Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}