Eksperci o zdrowiu
  • Kampanie Edukacyjne
  • Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Seniorzy
  • Kobiety
Obserwuj nas w social mediach!
Facebook
Instagram
Newsletter
Eksperci o zdrowiu
  • Kampanie Edukacyjne
  • Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Seniorzy
  • Kobiety
0
0
  • W trosce o seniorów
  • Zdrowie

Starszy organizm potrzebuje wsparcia

  • 16 lutego, 2018
  • Bartosz Danel
Total
0
Shares
0
0
0
0
0
0

Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości potrzebnych składników odżywczych pomaga dłużej cieszyć się zdrowiem.

Podstawą w każdym wieku jest prawidłowa dieta. Brzmi jak truizm, prawda? Tyle że okazuje się, że wraz z upływem czasu to powiedzenie nabiera wartości. W efekcie zmian zachodzących w organizmie u osób starszych zwiększa się też powszechność chorób cywilizacyjnych czy niewydolność narządów. Osłabiają się procesy trawienne, pojawia się upośledzenie motoryki przewodu pokarmowego i zmniejsza się przyswajalność witamin i innych składników odżywczych. Powoduje to, że zapotrzebowanie organizmu na poszczególne witaminy i składniki mineralne rośnie, a na kalorie – maleje. Dlatego tak ważne jest, by w wieku emerytalnym zwrócić baczną uwagę na swój sposób odżywiania.

Siła diety

Z jednej strony warto zadbać, by dostarczać organizmowi mniej niż 25 proc. energii z tłuszczu. Z drugiej – wybierać składniki bogate w witaminy oraz mikro i makroelementy. Niestety nie zawsze to się udaje. Specjaliści wskazują, że duża część osób starszych boryka się z niedoborami składników odżywczych. Pokazuje to m.in. badanie przeprowadzone w 2009 r. przez Agnieszkę Stawarską, Andrzeja Tokarza, Magdalenę Kolczewską z Katedry i Zakładu Bromatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Autorki pokazały, że dieta przeważającej części ludzi starszych nie pokrywa dziennego zapotrzebowani na znaczną część składników odżywczych i witamin, m.in. potasu, wapnia, magnezu oraz witamin D, B2 i B6. A niewłaściwe żywienie, nadmiar lub niedobory istotnych składników pokarmowych może powodować powstawanie lub nasilenie różnych schorzeń oraz chorób zależnych. Na przykład witamina B2 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga też w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych oraz zachować zdrową skórę. Z kolei witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu i utrzymaniu zdrowych kości. Za to magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, układu nerwowego czy utrzymaniu zdrowych zębów. Potas za to pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni oraz utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jednak niedobory spowodowane są nie tylko niewłaściwą dietą. Do ich powstawania narażone są też osoby, które na stałe przyjmują leki. Część medykamentów, np. na obniżenie ciśnienia krwi lub moczopędnych może przyczynić się do wypłukiwania potasu z krwi.

Narażeni na choroby

Raport GUS „Zdrowie i zachowanie zdrowotne mieszkańców Polski w świetle Europejskiego Ankietowego Badania Zdrowia (EHIS) 2014 r.” pokazuje ,że częstość występowania długotrwałych problemów zdrowotnych rośnie wraz z wiekiem. O ile wśród ludzi młodych do 30 roku życia, występują one tylko u co czwartej osoby, o tyle wśród ludzi starszych, zwłaszcza po ukończeniu 60 roku życia – bardzo często. Ponad 70 proc. osób w wieku 50-59 lat sygnalizowało wystąpienie takich problemów, wśród osób w wieku 60-69 lat już 85 proc. oraz ponad 90 proc. wśród ludzi najstarszych. Badanie EHIS pokazało też, że najczęściej starsi Polacy cierpią na nadciśnienie tętnicze, które występuje u ponad połowy tej grupy. Często zgłaszanym problemem zdrowotnym była też choroba zwyrodnieniowa stawów – występuje u blisko 40 proc. osób starszych, następnie bóle szyi lub środkowej części pleców (po 29 proc.) oraz choroba wieńcowa, która występuje u co czwartej starszej osoby. Patrząc na te dane, trudno się dziwić, że to właśnie w wieku emerytalnym dostarczenie odpowiednich składników odżywczych we właściwych proporcjach jest jeszcze ważniejsze dla zdrowia niż wcześniej. Dzięki temu można wspomóc leczenie chorób dotykających wielu seniorów. A dbając, by wartość energetyczna posiłków nie przekroczyła 2200 kalorii unika się otyłości, która nie dość, ze niekorzystnie wpływa na zdrowie, to dodatkowo obciąża stawy. Najlepiej, by na talerzu częściej znajdowały się produkty bogate w składniki odżywcze. Jednak nie zawsze to się udaje, zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, gdy jest mniejszy wybór świeżych owoców i warzyw. W takiej sytuacji można wspomóc się suplementami diety. Ważne, by przyjmowanie preparatów, także tych bez recepty, skonsultować z lekarzem.

 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Share 0
Share 0
Share 0
Powiązane tematy
  • dieta
  • seniorzy
  • suplementy
  • witaminy
  • wsparcie
Polecamy również
Jak technologia zmienia pacjenta z biernego obserwatora w aktywnego partnera
Czytaj

Jak technologia zmienia pacjenta z biernego obserwatora w aktywnego partnera

  • Piotr Piątek
  • 18 grudnia, 2025
zuzanna jasek
Czytaj

Życie z cukrzycą – moja współodpowiedzialność

  • Zuzanna Jasek
  • 18 grudnia, 2025
obowiązki pacjenta
Czytaj

Odpowiedzialny pacjent ma obowiązki

  • Magdalena Kołodziej
  • 18 grudnia, 2025
pscyhologiczny aspekt adherencji
Czytaj

Psychologiczny aspekt adherencji

  • Adrianna Sobol
  • 18 grudnia, 2025
antybiotykooporność a leczenie ran
Czytaj

Antybiotykooporność a leczenie ran

  • Prof. dr hab. n. med. Jarosław Drobnik
  • 18 grudnia, 2025
farmaceuta
Czytaj

Farmaceuta – strażnik bezpieczeństwa samoleczenia

  • Prof. dr hab. n. med. Agnieszka Neumann-Podczaska
  • 18 grudnia, 2025
Samoleczenie okiem lekarza POZ
Czytaj

Samoleczenie okiem lekarza POZ

  • Dr n. med. Aleksander Biesiada
  • 18 grudnia, 2025
Technologia wspomaga kontrolowanie cukrzycy
Czytaj

Technologia wspomaga kontrolowanie cukrzycy

  • Monika Kaczmarek
  • 18 grudnia, 2025

Newsletter

Eksperci o zdrowiu
  • Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polityka plików cookies (EU)
©Warsaw Press 2025

Wprowadź wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to, aby poprawić jakość przeglądania i wyświetlać (nie)spersonalizowane reklamy. Wyrażenie zgody na te technologie umożliwi nam przetwarzanie danych, takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
  • Zarządzaj opcjami
  • Zarządzaj serwisami
  • Zarządzaj {vendor_count} dostawcami
  • Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
  • {title}
  • {title}
  • {title}