Eksperci o zdrowiu
  • Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Seniorzy
  • Zdrowie Kobiet
Obserwuj nas w social mediach!
Facebook
Instagram
Newsletter
Eksperci o zdrowiu
  • Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Seniorzy
  • Zdrowie Kobiet
0
0
  • Ciąża
  • Świadome macierzyństwo ed. VII
  • Zdrowie

Ciąża i karmienie piersią – zdrowa dieta i suplementacja

  • 12 października, 2021
  • Bartosz Danel
Total
0
Shares
0
0
0
0
0
0

Planując dietę dla kobiety w ciąży lub karmiącej należy uwzględnić wiek, masę ciała, wysokość ciała, aktywność fizyczną oraz zawodową i inne elementy, które wpływają na wyznaczenie indywidualnej kaloryczności. I pamiętać, że jemy dla dwojga, a nie za dwoje.

Ciąża i karmienie piersią – zdrowa dieta i suplementacja
Dr n. o zdrowiu Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny, wykładowca na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i WSIiZ

Za najzdrowszą – również dla kobiet w ciąży i karmiących – uznawana jest dieta śródziemnomorska; ewentualnie dieta DASH, która jest modyfikacją diety śródziemnomorskiej. Posiłki powinny być indywidualnie dopasowane do potrzeb. Muszą charakteryzować się odpowiednią kalorycznością i zasobnością w składniki odżywcze oraz regulatorowe.

Jeść dla dwojga – co to znaczy?

W pierwszym trymestrze ciąży nie ma potrzeby zwiększania kaloryczności diety. Dopiero w drugim trymestrze kaloryczność posiłków powinna wzrosnąć – o około 360 kcal dziennie. W trzecim trymestrze należy spożywać o 475 kcal na dobę więcej w porównaniu do normy biologicznej sprzed ciąży. Z kolei podczas karmienia piersią kaloryczność diety powinna być wyższa o co najmniej 505 kcal.

Podczas komponowania posiłków trzeba pamiętać, że najważniejszym składnikiem diety powinny być warzywa i owoce. Warzyw powinno być w diecie codziennie około 500 gramów – tyle mniej więcej ważą trzy większe pomidory. Aby utrzymać sytość, konieczna jest obecność w diecie białka i węglowodanów. W zależności od stylu odżywiania się, stawiamy na białka zwierzęce bądź roślinne. Wybierając produkty zbożowe należy zwracać uwagę, aby były one wysokiej jakości i pełnoziarniste, ponieważ takie produkty korzystnie wpływają na regulację gospodarki węglowodanowej, co ma duże znaczenie dla kobiet w ciąży i po porodzie oraz karmiących piersią. Kolejnym, bardzo istotnym elementem, jest włączenie do diety zdrowych tłuszczy – zawierających duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ryby, grzyby, sery – czasem na cenzurowanym

Ryby są bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, ale należy unikać jedzenia gatunków, które są na szczycie łańcucha pokarmowego. I nie przekraczać spożywania 100 g ryb morskich około 2 razy w tygodniu, ponieważ gatunki te mogą zawierać metale ciężkie bądź dioksyny, które wywierają bardzo negatywny wpływ zarówno na organizm kobiety w ciąży, karmiącej, jak i dziecka. Unikamy także surowych produktów, grzybów leśnych (ponieważ mogą zawierać metale ciężkie), oraz niepasteryzowanych wyrobów mlecznych, na przykład serów pleśniowych, gdyż istnieje ryzyko zarażenia się bakterią Listeria monocytogenes. Przyszła mama i kobiety karmiące powinny pić dużo wody niskozmineralizowanej, a mniej– wysokozmineralizowanej.

Suplementacja w ciąży i podczas karmienia piersią – konieczność a nie fanaberia

W okresie ciąży i karmienia piersią sama dieta może nie wystarczyć i dlatego niektóre składniki odżywcze należy suplementować. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) rekomenduje suplementację: jodu, kwasu foliowego, witaminy D, żelaza (w określonych przypadkach) i DHA – jednego z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy kwasów omega-3. Bez DHA nie ma bowiem szans na prawidłowy rozwój mózgu dziecka, jego układu nerwowego i narządu wzroku. Badania potwierdzają, że DHA jest niezwykle ważny dla rozwoju dziecka już od pierwszych godzin po zapłodnieniu, poprzez całą ciążę i w okresie karmienia piersią. Kwas ten jest również ważny dla matki, ponieważ wspomaga organizm kobiety podczas ciąży. Jak wskazuje PTGiP bazując na dowodach naukowych, DHA ma także wpływ na odpowiednią długość ciąży i termin porodu. Rekomenduje się suplementację co najmniej 200 mg na dobę DHA u kobiet w ciąży. Zaleca się zwiększyć tę ilość u kobiet, które spożywają małe ilości ryb w ciąży i w okresie przed poczęciem dziecka.

DHA – z ryb i suplementów

Najważniejszym źródłem DHA są ryby; znajduje się on także w niewielkich ilościach w glonach i jajkach. Jednak z uwagi na zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik w okresach ciąży i karmienia piersią, a także wspomnianą wyżej konieczność ograniczania spożywania ryb morskich, istnieje duże prawdopodobieństwo niewystarczającej ilości DHA w organizmie kobiet ciężarnych i karmiących. Dlatego w tych grupach kobiet suplementacja DHA jest bardzo ważna.

W suplementach diety DHA jest oczyszczony i nie zawiera składników, które mogłyby szkodzić, na przykład metali ciężkich. Ograniczony jest także charakterystyczny rybi zapach i posmak. Najlepiej, aby występujący w suplemencie diety DHA miał formę trójglicerydów, ponieważ jest to naturalnie występująca forma tłuszczu w ludzkim organizmie. Istotne jest także, w jakiej technologii DHA został pozyskany. Najbardziej wartościowy uzyskuje się metodą na zimno, ponieważ nie dochodzi tutaj do uszkodzenia łańcuchów tego kwasu tłuszczowego, dzięki czemu zachowuje on swoje biowłaściwości.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Share 0
Share 0
Share 0
Powiązane tematy
  • ciąża
  • dieta
  • dziecko
  • suplementacja
Polecamy również
EMA, siedziba EMA, Europejska Agencja Leków
Czytaj

Brinsupri (brensokatyb) – nowa nadzieja w leczeniu przewlekłych chorób płuc

  • 21 października, 2025
Październik przypomina, że profilaktyka ratuje życie!
Czytaj

Październik przypomina, że profilaktyka ratuje życie!

  • 20 października, 2025
Krajowa Sieć Onkologiczna – krok naprzód, ale wciąż z wyzwaniami
Czytaj

Krajowa Sieć Onkologiczna – krok naprzód, ale wciąż z wyzwaniami

  • 17 października, 2025
Jaki jest aktualny stan profilaktyki onkologicznej w Polsce?
Czytaj

Jaki jest aktualny stan profilaktyki onkologicznej w Polsce?

  • 17 października, 2025
ubezpieczenie
Czytaj

Jak ubezpieczenie może pomóc w leczeniu nowotworu?

  • 16 października, 2025
proteza piersi
Czytaj

Proteza piersi – dla zdrowia i urody

  • 16 października, 2025
Postęp w leczeniu raka piersi
Czytaj

Postęp w leczeniu raka piersi

  • 15 października, 2025
zaawansowany rak jelita grubego
Czytaj

Zaawansowany rak jelita grubego – więcej możliwości leczenia

  • 15 października, 2025

Newsletter
Eksperci o zdrowiu
  • Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polityka plików cookies (EU)
©Warsaw Press 2025

Wprowadź wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to, aby poprawić jakość przeglądania i wyświetlać (nie)spersonalizowane reklamy. Wyrażenie zgody na te technologie umożliwi nam przetwarzanie danych, takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
  • Zarządzaj opcjami
  • Zarządzaj serwisami
  • Zarządzaj {vendor_count} dostawcami
  • Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
  • {title}
  • {title}
  • {title}