Eksperci o zdrowiu
  • Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Seniorzy
  • Zdrowie Kobiet
Obserwuj nas w social mediach!
Facebook
Instagram
Newsletter
Eksperci o zdrowiu
  • Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Seniorzy
  • Zdrowie Kobiet
0
0
  • Zdrowie
  • W trosce o seniorów

Właściwa dieta podstawą zdrowia

  • 24 lipca, 2019
  • Bartosz Danel
Total
0
Shares
0
0
0
0
0
0



Proces starzenia się jest nieunikniony. Dlatego, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i pełną sprawnością, warto zadbać o swoją codzienną dietę. To co jemy i pijemy ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu na każdym etapie naszego życia, a szczególnie u seniorów, którzy są bardziej narażeni na rozwój chorób dietozależnych niż osoby w młodszym wieku.

Właściwa dieta podstawą zdrowia
Mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska, Dietetyk, zastępca kierownika Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ

Zmiany zachodzące w organizmie wraz z wiekiem, sprawiają, że dieta osoby w wieku starszym nie może być taka sama, jak dieta nastolatka. Seniorzy słabiej odczuwają smaki i zapachy, przez co mogą mieć mniejszy apetyt; problemy z uzębieniem sprawiają, że dużo trudniej jest im gryźć twarde pokarmy. Dodatkowo zmniejszona produkcja śliny, osłabienie mięśni przełyku oraz gorsza praca przewodu pokarmowego przyczyniają się do powstawania problemów z połykaniem, trawieniem, a w konsekwencji z wchłanianiem składników odżywczych. Osoby w wieku starszym również w mniejszym stopniu odczuwają pragnienie, więc dużo częściej narażone są na odwodnienie. Dlatego też dobór odpowiednich produktów i technik kulinarnych ma ogromne znaczenie dla właściwego odżywienia organizmu osób w starszym wieku.

Podstawa to odpowiednie nawodnienie i regularność posiłków

Seniorzy powinni jeść 5-6 posiłków co 2-3 godziny, czyli częściej, niż osoby dorosłe. Mniejsze posiłki są łatwiejsze do strawienia a ich regularność zapobiega wahaniom cukru we krwi oraz dostarcza równomiernie energii i składników odżywczych organizmowi.

Z uwagi na zwiększone ryzyko odwodnienia zaleca się picie płynów do każdego posiłku i pomiędzy posiłkami nawet, jeśli nie odczuwa się pragnienia. Dziennie powinno się wypijać minimum 2 l, z czego większość powinna stanowić woda. Niedobór płynów przyczynia się do zaburzeń funkcji poznawczych oraz dolegliwości m.in. ze strony układu moczowego, krwionośnego, pokarmowego. Niekorzystnie wpływa na skórę, zwiększając ryzyko zakażeń (np. ropni skóry) i odleżyn u osób leżących. Może też zaburzać działanie leków.

Warzywa i owoce w każdym posiłku

Warzywa i owoce to przede wszystkim źródło witamin antyoksydacyjnych zwalczających w organizmie wolne rodniki uszkadzające komórki oraz innych substancji o działaniu przeciwnowotworowym czy przeciwzapalnym. Im więcej jest różnokolorowych warzyw i owoców w diecie seniora tym lepiej, przy czym warzywa powinny być spożywane częściej niż owoce. Przy złej tolerancji surowych warzyw czy owoców można jeść je w formie gotowanej lub rozdrobnionej w postaci musów, zup, koktajli czy soków (ale nie więcej niż 1 szklanka dziennie). Z uwagi na wysoką zawartość korzystnych substancji szczególnie polecane są zielone warzywa, np. szpinak, brukselka, brokuł, jarmuż, szparagi czy kapusta oraz owoce jagodowe takie jak truskawki, borówki, maliny i porzeczki.

Produkty zbożowe ważnym źródłem energii

Powinny być składnikiem większości posiłków. Należy wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe (zawierają więcej błonnika, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom i wpływa korzystnie na poziom cukru i cholesterolu we krwi) np. chleb razowy, płatki owsiane górskie, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty i kasze (np. gryczaną czy pęczak). Przy dolegliwościach ze strony przewodu należy wybierać pieczywo graham, które jest lepiej tolerowane. Do tego włączać drobniejsze kasze jak jaglana, krakowska, bul gur czy komosę ryżową oraz ryż biały długoziarnisty lub paraboiled.

Produkty mleczne na zdrowe kości

W diecie seniora każdego dnia powinny znaleźć się 3 porcje (szklanki) mleka lub jego przetworów, które częściowo można zastąpić serem czyli o 1 szklankę więcej, niż w diecie osób dorosłych. Mleko i jego przetwory są przede wszystkim źródłem wapnia (głównego składnika kości), który u osób w  wieku starszym jest gorzej przyswajalny i częściej dochodzi do jego zwiększonego wydalania z moczem na skutek przyjmowania niektórych leków np. moczopędnych. Z tego też względu seniorzy powinni zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią ilość produktów mlecznych w swojej diecie – mleko (do 1,5% tłuszczu), kefiry, jogurty, zsiadłe mleko oraz chudy czy półtłusty biały ser. Osoby z nietolerancją laktozy powinny wybierać produkty bezlaktozowe.

Mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych dla siły mięśni

Produkty z tej grupy są źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej, które jest niezbędne do budowy tkanek i ich naprawy (np. gojenia się ran) czy walki z infekcjami. Niestety, naturalne procesy starzenia organizmu przyczyniają się do stopniowej utraty masy mięśni, ich siły i wydolności, dlatego odpowiednie spożycie produktów białkowych jest bardzo ważne dla utrzymania pełnej sprawności u osób w wieku starszym. Spośród mięs należy wybierać te chude (kurczak, indyk). Należy ograniczyć spożycie mięsa czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych (głównie wędlin) do 0,5 kg/tyg. Mięso nie musi występować w codziennym jadłospisie, jednak ważne, aby zastąpić je wtedy innymi produktami z tej grupy takimi jak ryby (min. 2 razy w tygodniu), jaja czy nasiona roślin strączkowych.

Poza tym należy unikać cukru i słodyczy – można zastąpić je owocami czy orzechami. Należy także ograniczyć spożycie soli do 5 g/dzień czyli 1 małej łyżeczki. Więcej informacji o dietach, zaleceniach żywieniowych w różnych chorobach i zdrowych przepisach można uzyskać na portalu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej www.ncez.pl. Natomiast z bezpłatnych porad dietetycznych online realizowanych w ramach Narodowego Programu Zdrowia Ministerstwa Zdrowia można skorzystać w Centrum Dietetycznym Online NCEŻ www.poradnia.ncez.pl



Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Share 0
Share 0
Share 0
Powiązane tematy
  • dieta
  • seniorzy
  • zdrowie
Polecamy również
EMA, siedziba EMA, Europejska Agencja Leków
Czytaj

Brinsupri (brensokatyb) – nowa nadzieja w leczeniu przewlekłych chorób płuc

  • 21 października, 2025
Październik przypomina, że profilaktyka ratuje życie!
Czytaj

Październik przypomina, że profilaktyka ratuje życie!

  • 20 października, 2025
Krajowa Sieć Onkologiczna – krok naprzód, ale wciąż z wyzwaniami
Czytaj

Krajowa Sieć Onkologiczna – krok naprzód, ale wciąż z wyzwaniami

  • 17 października, 2025
Jaki jest aktualny stan profilaktyki onkologicznej w Polsce?
Czytaj

Jaki jest aktualny stan profilaktyki onkologicznej w Polsce?

  • 17 października, 2025
ubezpieczenie
Czytaj

Jak ubezpieczenie może pomóc w leczeniu nowotworu?

  • 16 października, 2025
proteza piersi
Czytaj

Proteza piersi – dla zdrowia i urody

  • 16 października, 2025
Postęp w leczeniu raka piersi
Czytaj

Postęp w leczeniu raka piersi

  • 15 października, 2025
zaawansowany rak jelita grubego
Czytaj

Zaawansowany rak jelita grubego – więcej możliwości leczenia

  • 15 października, 2025

Newsletter
Eksperci o zdrowiu
  • Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polityka plików cookies (EU)
©Warsaw Press 2025

Wprowadź wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to, aby poprawić jakość przeglądania i wyświetlać (nie)spersonalizowane reklamy. Wyrażenie zgody na te technologie umożliwi nam przetwarzanie danych, takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
  • Zarządzaj opcjami
  • Zarządzaj serwisami
  • Zarządzaj {vendor_count} dostawcami
  • Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
  • {title}
  • {title}
  • {title}