Eksperci o zdrowiu
  • Kampanie Edukacyjne
  • Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Seniorzy
  • Kobiety
Obserwuj nas w social mediach!
Facebook
Instagram
Newsletter
Eksperci o zdrowiu
  • Kampanie Edukacyjne
  • Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Seniorzy
  • Kobiety
0
0
  • Diagnoza: Nowotwór ed.VII
  • Onkologia
  • Zdrowie

Rak a dieta

  • 28 lutego, 2023
  • Maria Brzegowy
Total
0
Shares
0
0
0
0
0
0

Dieta dla chorych na nowotwory zwykle jest wysokokaloryczna, wysokobiałkowa, z możliwym wykorzystaniem tzw. leczenia żywieniowego. Czasem stosujemy w niej produkty, które nie są powszechnie uznane za zdrowe, ale dostarczają potrzebnych kalorii, na przykład słodycze.

Jeżeli pacjent je zbyt mało bądź wcale nie je, rozważamy wdrożenie tzw. leczenia żywieniowego. Stanowi ono postępowanie medyczne obejmujące ocenę pacjenta pod kątem ryzyka niedożywienia, a następnie podjęcie stosownej interwencji. Wyróżniamy jej trzy rodzaje: pierwsza to leczenie żywieniowe drogą przewodu pokarmowego, ale jeszcze w sposób doustny. Wykorzystuje się tu żywność medyczną, zwaną szerzej „nutridrinkami”. Jeżeli odżywki te nie wystarczą, zastanawiamy się nad żywieniem dojelitowym. Natomiast jeżeli drogą przewodu pokarmowego nie będzie to możliwe lub wystarczające, stosuje się żywienie pozajelitowe, czyli drogą dożylną.

Trzy elementy diety w chorobie nowotworowej

Jednym z podstawowych zadań wsparcia żywieniowego w chorobie nowotworowej jest prewencja niedożywienia, czyli zapobieganie sytuacji, w której zaczyna się ubytek masy ciała, szczególnie masy beztłuszczowej – dotyczy to również osób z nadmierną masą ciała: z nadwagą albo otyłością. Chorzy mogą mieć bowiem prawidłową masę ciała bądź być przeżywieni pod kątem ilościowym, ale jednocześnie wykazywać niedożywienie o charakterze jakościowym. Do konsekwencji niedożywienia należą liczne powikłania w trakcie terapii, ale i po jej zakończeniu. Często również zachodzi konieczność odstąpienia od podania kolejnego cyklu leczenia czy przemodelowania jego planu (np. w zakresie radioterapii, gdy zmianie ulegnie obszar ciała pacjenta, który ma być naświetlany). Ponieważ zakres możliwych niepożądanych skutków wynikających z niedożywienia jest bardzo szeroki, dlatego zwracamy uwagę na przygotowywanie pacjenta do terapii, a następnie prowadzenie go pod względem diety, aby zapobiegać niedożywieniu i leczyć je, jeśli już wystąpiło. Uważa się, że znaczna część pacjentów onkologicznych umiera z powodu niedożywienia a nie z powodu samej choroby.

Drugim istotnym elementem wsparcia żywieniowego przy nowotworach jest liberalny dobór źródła kalorii, kiedy chcemy, żeby pacjent jadł. Jeśli chory ma ochotę na coś słodkiego bądź słonego, a niczego innego nie jest w stanie zjeść, wówczas damy mu do zjedzenia to, na co ma chęć – byle tylko dostarczyć organizmowi kalorii. To nieprawda, że cukier żywi raka. Jest mnóstwo mitów, które chcemy rozwiać podczas konsultacji, aby zapobiec niepotrzebnym eliminacjom dietetycznym.

Trzeci punkt to dieta, która ma za zadanie uzupełnić niedobory oraz zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na białko. W trakcie choroby nowotworowej obserwuje się nasilenie procesów katabolicznych (czyli rozpadu), które będą prowadzić m.in. do rozwoju niedożywienia. Musimy wyrównać te straty, dlatego w porównaniu do osoby zdrowej zapotrzebowanie pacjenta onkologicznego na białko wzrasta (podczas gdy w przeciętnej populacji wynosi ono ok. 0,8-1 g białka/kilogram masy ciała/dobę, to u chorych onkologicznych przyjmuje się poziom 1,2-1,5 g).

Poważna choroba to obecność stanu zapalnego w organizmie, stąd często mówi się o wpływie diety na zmniejszenie jego rozmiaru, np. poprzez włączenie tzw. składników immunomodulujących. Wywierają one korzystny wpływ na układ odpornościowy, zmniejszając m.in. ryzyko powikłań oraz przyspieszając rekonwalescencję po ewentualnej operacji. Do grupy składników żywieniowych o takich właściwościach zaliczane są m.in.: wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witamina C itp. Przykładowo, zgodnie z zaleceniami ESPEN, czyli Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu, około- lub co najmniej pooperacyjne podawanie preparatu wzbogaconego w składniki immunomodulujące (w tym kwasy tłuszczowe omega-3) powinno być stosowane u niedożywionych chorych poddawanych dużym operacjom onkologicznym. Przyjmuje się, że taka interwencja powinna zostać wprowadzona na przynajmniej 5-7 dni przed zabiegiem, w 2-3 porcjach dziennie, w zależności od indywidualnych potrzeb chorego.

Maria Brzegowy
Rak a dieta
Dietetyk bariatryczny i onkologiczny, Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie, oddział w Krakowie
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Share 0
Share 0
Share 0
Powiązane tematy
  • dieta
  • pacjent
  • suplementacja
  • żywienie
Polecamy również
Jak technologia zmienia pacjenta z biernego obserwatora w aktywnego partnera
Czytaj

Jak technologia zmienia pacjenta z biernego obserwatora w aktywnego partnera

  • Piotr Piątek
  • 18 grudnia, 2025
zuzanna jasek
Czytaj

Życie z cukrzycą – moja współodpowiedzialność

  • Zuzanna Jasek
  • 18 grudnia, 2025
obowiązki pacjenta
Czytaj

Odpowiedzialny pacjent ma obowiązki

  • Magdalena Kołodziej
  • 18 grudnia, 2025
pscyhologiczny aspekt adherencji
Czytaj

Psychologiczny aspekt adherencji

  • Adrianna Sobol
  • 18 grudnia, 2025
antybiotykooporność a leczenie ran
Czytaj

Antybiotykooporność a leczenie ran

  • Prof. dr hab. n. med. Jarosław Drobnik
  • 18 grudnia, 2025
farmaceuta
Czytaj

Farmaceuta – strażnik bezpieczeństwa samoleczenia

  • Prof. dr hab. n. med. Agnieszka Neumann-Podczaska
  • 18 grudnia, 2025
Samoleczenie okiem lekarza POZ
Czytaj

Samoleczenie okiem lekarza POZ

  • Dr n. med. Aleksander Biesiada
  • 18 grudnia, 2025
Technologia wspomaga kontrolowanie cukrzycy
Czytaj

Technologia wspomaga kontrolowanie cukrzycy

  • Monika Kaczmarek
  • 18 grudnia, 2025

Newsletter

Eksperci o zdrowiu
  • Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polityka plików cookies (EU)
©Warsaw Press 2025

Wprowadź wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to, aby poprawić jakość przeglądania i wyświetlać (nie)spersonalizowane reklamy. Wyrażenie zgody na te technologie umożliwi nam przetwarzanie danych, takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
  • Zarządzaj opcjami
  • Zarządzaj serwisami
  • Zarządzaj {vendor_count} dostawcami
  • Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
  • {title}
  • {title}
  • {title}