Eksperci o zdrowiu
  • Kampanie Edukacyjne
  • Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Seniorzy
  • Kobiety
Obserwuj nas w social mediach!
Facebook
Instagram
Newsletter
Eksperci o zdrowiu
  • Kampanie Edukacyjne
  • Aktualności
  • Onkologia
  • Hematologia
  • Seniorzy
  • Kobiety
0
0
  • Zdrowie
  • Seniorzy XII ed.
  • W trosce o seniorów

Sarkopenię można spowolnić

  • 26 września, 2024
  • Dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska
Total
0
Shares
0
0
0
0
0
0

Sarkopenię związaną z wiekiem, czyli naturalną, będzie miała co dziesiąta osoba około 70. roku życia. Tempo utraty masy i siły mięśniowej u każdego będzie inne.

Sarkopenia to utrata masy mięśniowej i siły mięśniowej – będzie dotyczyć każdego z nas, gdyż naturalnie pojawia się wraz ze starzeniem się organizmu. Na prędkość zachodzenia tego procesu mają wpływ predyspozycje genetyczne, ale też i wyjściowa masa i sprawność mięśni, które zależą od stylu życia, jaki prowadziliśmy, a więc m.in. od bycia aktywnym fizycznie w przeszłości, diety, palenia papierosów.

Poza sarkopenią związaną z wiekiem istnieje też sarkopenia wtórna, czyli utrata mięśni towarzysząca chorobie. U seniorów oba te procesy nakładają się na siebie, bo w starszym wieku zaczynamy częściej chorować. Co istotne, większość chorób doprowadza do przyspieszenia utraty masy i siły mięśniowej – roczna choroba onkologiczna może przyspieszyć starzenie się mięśni aż o 30 lat.

Chcę zwrócić uwagę na otyłość sarkopeniczną, czyli stan, kiedy senior ma dużo tkanki tłuszczowej i jednocześnie mało mięśni. Osoby otyłe często są niedożywione – także pod względem ilości białka, a przecież jest ono głównym budulcem mięśni. Im mniejsza masa mięśni, tym bardziej rośnie ryzyko powikłań i skraca się życie. Z badań wynika też, że u osób hospitalizowanych mających dobrze rozbudowaną tkankę mięśniową obniża się ryzyko powikłań, skraca czas pobytu w szpitalu i lepiej znoszą one leczenie oraz zmniejsza się u nich podatność na infekcje.

Dieta i aktywność przeciw sarkopenii

Najważniejsze dla ich dobrej kondycji są aktywność fizyczna i odpowiednio zbilansowana pod względem ilości białka dieta. Produkty białkowe dostarczają organizmowi aminokwasów, które wykorzystane zostaną do tworzenia między innymi białek mięśniowych. Białko znajduje się przede wszystkim w produktach zwierzęcych (mięso, jajka, nabiał) i w roślinach strączkowych, przy czym to pierwsze jest bardziej wartościowe pod kątem kompletu aminokwasowego. W starszym wieku potrzebujemy spożywać około 1,2 g białka na kilogram masy ciała – to więcej niż u osoby młodej. Warto więc zastanowić się, czy w posiłkach, które w ciągu dnia zjadamy, znajduje się białko i czy jest go odpowiednio dużo. Przy problemach z dostarczeniem odpowiedniej jego ilości z dietą, można wdrożyć żywienie medyczne i dostarczać białko (ale też i inne składniki odżywcze) poprzez specjalne preparaty medyczne.

O ile dietą wspieramy budowę tkanki mięśniowej, to aktywność fizyczna jest konieczna do utrzymania mięśni w dobrej kondycji – bez niej mięśnie nie będą miały bodźca do pozostawania w dobrej formie. Idealne dla kondycji osób starszych jest codziennie zrobienie ok. 6-7 tys. kroków, a do tego – ćwiczenia wysiłkowe, na przykład, z lekkimi ciężarkami.

Ważna jest też suplementacja: witaminy D (zapotrzebowanie na nią wzrasta w wieku starszym) i kwasów omega-3 – EPA i DHA – gdyż wspomagają one utrzymanie masy mięśniowej i redukcję stanów zapalnych w organizmie. Kwasy te dostarczymy, jedząc kilka razy w tygodniu tłuste ryby albo suplementując kwasy omega. Każda inna suplementacja powinna być skonsultowana z lekarzem.

Autor tekstu:

Sarkopenię można spowolnić

Dr n. med. i n. o zdrowiu Maja Czerwińska

Dietetyk kliniczny i psychodietetyk
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Share 0
Share 0
Share 0
Powiązane tematy
  • aktywność fizyczna
  • dieta
  • seniorzy
Polecamy również
Jak technologia zmienia pacjenta z biernego obserwatora w aktywnego partnera
Czytaj

Jak technologia zmienia pacjenta z biernego obserwatora w aktywnego partnera

  • Piotr Piątek
  • 18 grudnia, 2025
zuzanna jasek
Czytaj

Życie z cukrzycą – moja współodpowiedzialność

  • Zuzanna Jasek
  • 18 grudnia, 2025
obowiązki pacjenta
Czytaj

Odpowiedzialny pacjent ma obowiązki

  • Magdalena Kołodziej
  • 18 grudnia, 2025
pscyhologiczny aspekt adherencji
Czytaj

Psychologiczny aspekt adherencji

  • Adrianna Sobol
  • 18 grudnia, 2025
antybiotykooporność a leczenie ran
Czytaj

Antybiotykooporność a leczenie ran

  • Prof. dr hab. n. med. Jarosław Drobnik
  • 18 grudnia, 2025
farmaceuta
Czytaj

Farmaceuta – strażnik bezpieczeństwa samoleczenia

  • Prof. dr hab. n. med. Agnieszka Neumann-Podczaska
  • 18 grudnia, 2025
Samoleczenie okiem lekarza POZ
Czytaj

Samoleczenie okiem lekarza POZ

  • Dr n. med. Aleksander Biesiada
  • 18 grudnia, 2025
Technologia wspomaga kontrolowanie cukrzycy
Czytaj

Technologia wspomaga kontrolowanie cukrzycy

  • Monika Kaczmarek
  • 18 grudnia, 2025

Newsletter

Eksperci o zdrowiu
  • Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polityka plików cookies (EU)
©Warsaw Press 2025

Wprowadź wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to, aby poprawić jakość przeglądania i wyświetlać (nie)spersonalizowane reklamy. Wyrażenie zgody na te technologie umożliwi nam przetwarzanie danych, takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
  • Zarządzaj opcjami
  • Zarządzaj serwisami
  • Zarządzaj {vendor_count} dostawcami
  • Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
  • {title}
  • {title}
  • {title}